Vildmarksleden mellan Landvetter och Hindås

 

Lördagen den 10 september.

 

Vägen mot leden i skogen

Vägen mot leden i skogen

Nu skall det ske. Jag skall vandra den sista delen av Vildmarksleden som går mellan Landvetter/Härkeshult och Hindås.

Jag åker bil till Landvetter. Jag är lite sen för klockan hinner bli lite mer än tolv innan jag har hittat pendelparkeringen i Landvetter och kan parkerat bilen där.

Framme vid startplatsen

Framme vid startplatsen

 

Det är duggregn i luften när jag lämnar bilen och går mot Härkeshult. Det är uppför nästan hela tiden. 4 km tar ca 40 min att gå.

 

Det är en bit kvar

Det är en bit kvar

 

Så är jag framme och kan börja min vandring på Vildmarksleden.

Det regnar lite mer nu när jag hittar vägen in i skogen som efter ett tag övergår i en smal stig. När jag har gått ett par kilometer möter jag ett gäng tjejer och killar. som kommer springande. Jag får reda på att dom sprungit hela vägen från Hindås och nu är på väg mot Skatås.

 

Svamp kantar stigen på sina ställen

Svamp kantar stigen på sina ställen

 

Jag går vidare och leden är omväxlande men slingrar sig hela tiden genom en rätt tät blandskog. Så småningom passerar leden först Sandsjön och sedan Hornasjön. När vi bodde i Landvetter åkte vi ofta till en annan del av Hornasjön för att bada.

 

Hornasjön i regndis

Hornasjön i regndis

 

En hästhage i Härryda

En hästhage i Härryda

 

Efter Hornasjön kommer leden fram till en rätt ny väg som leder ner till Härryda kyrka. Jag missar att vika av från den vägen och fortsätter framåt. När jag gått på den vägen i nästan en halvtimme frågar jag om vägen i ett hus, Jag inser att jag gått fel och för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till Vildmarksleden väljer jag att gå ner till Härryda kyrka och gamla Riksvägen. Jag tar Härsjödamsvägen som slingrar sig uppför sluttningen men jag har otur och går fel ytterligare några gånger. Jag frågar några som jag möter och dom hjälper mig att hitta rätt. När jag är högst upp på höjden äter jag lite mat. Även om jag går långt blir jag inte så hungrig.

 

Här plumsade jag i

Här plumsade jag i

 

Det känns lite speciellt när jag korsar Härsjövägen mellan Härryda och Lerum. Här har jag kört bil många gånger.

När jag går vidare igen märker jag att leden är i mycket sämre skick än tidigare. Stora vattensamlingar med lera vid sidorna gör att jag halkar och blir både smutsig och blöt. Vid några tillfällen trampar jag djupt ner i vatten och det är så svårt att ta sig över vattendrag och bäckar att jag måste klafsa ner i vattnet. Till slut måste jag stanna och tömma vatten ur skorna. Jag har varken plastpåsar eller torra strumpor så det är bara att gå vidare.

 

Snart framme i Hindås

Snart framme i Hindås

 

När leden närmar sig Hindås går den på små grusvägar. Det känns inte som en vildmarksled men man slipper i varje fall vattenpölarna.

Jag skall ta bussen tillbaka till Landvetter. Jag går lite raskare på slutet för att komma fram i tid. Det går snabbare än beräknat så jag får vänta i busskuren i femton minuter innan bussen kommer som jag tar ner till Landvetter.

 

En ovanlig varningsskylt i Hindås

En ovanlig varningsskylt i Hindås

 

Den sista delen av Vildmarksleden är mycket sämre skött än den första. Går man vandringen under en period med mycket regn så blir det mycket  jobbigt eftersom spänger saknas över alla bäckar och vattendrag. På vissa ställen ahr växtligheten gjort att man knappt ser ledens markeringar.

 

Mjuk mossa breder ut sig i skogen

Mjuk mossa breder ut sig i skogen

 

Sammantaget är det ändå en fantastisk vandring med mycket omväxlande natur med många vackra scenerier.

 

Flugsvamp på vakt

Flugsvamp på vakt

Comments are closed.