Återförsäljare           Säkerhetsdatablad           Produkthandbok           Kontakta oss

Rengöring av stål

Rengöring av rostfritt stål och vanligt stål

Rost på rostfritt stål

Rost på rostfritt stål kan uppstå av olika orsaker. Vanligast är att det rostfria materialet blivit smittat; kommit i kontakt med stål genom slipning, valsning eller järndamm. Denna smitta kan uppstå i anslutning till eller alldeles efter någon form av bearbetning av det rostfria materialet men innan det passiva skiktet på det rostfria materialet hunnit bildas på nytt. Detta kan förklara varför visst rostfritt material drabbas men inte annat.

För att undvika att ytrost uppstår efter bearbetning av rostfria detaljer bör man passivera detaljen direkt efteråt. Passivering bygger upp det passiva och skyddande ytskiktet på den rostfria detaljen och förhindrar på så sätt bildande av rost.

Terosystem har flera produkter för rengöring och rostborttagning på rostfritt stål. För att förbättra effekten med rengöringsmedlet kan man gnugga med borste eller svamp. På rostfritt stål bör man bygga upp det passiva skiktet efter rengöring.

Rengör efteråt med vatten eller fuktig trasa.

Rost på vanligt stål

Rost på vanligt stål är ett vanligt problem. Rost bildas då järn korroderar eller rostar i närvaro av vatten och syre (oxygen). På grund av rostens porösa natur skyddar det inte det underliggande järnet mot vidare korrosion. Rostangreppen bildas i två steg. Först bildas rödrost, som är ljust rödbrun och ett mindre allvarligt angrepp. Kan ofta avlägsnas genom lätt slipning eller speciellt anpassat rengöringsmedel.

I torr luft rostar inte järn, men är relativa fuktigheten över ca 70 % (vilket är vanligt i många miljöer) rostar järn spontant utan att vara vått.

Terosystem har flera produkter för rengöring och rostborttagning på vanligt stål. För att förbättra effekten med rengöringsmedlet kan man gnugga med borste eller svamp. På vanligt stål ger rengöringsmedlet en yta med ett visst rostskydd.

Rengör efteråt med vatten eller fuktig trasa.

Våra rengöringsprodukter

Rengöring av rostfritt stål

Inox Fit Wipe tar bort rost på rostfritt stål

Använd Inox Fit Wipe för att ta bort rost på rostfritt stål. Tar bort rost effektivt, ekonomiskt och snabbt. Gnugga med en torkduk. Låt verka några minuter, gnugga ytterligare tills önskat resultat uppnåtts. Använd skyddshandskar. Rengjort och klart. Sparar miljön. Rengör vid behov efteråt med FT 100.

Inox Fit Spray tar bort rost på stora rostfria ytor

Använd för att ta bort rost på stora rostfria ytor. Använd en vit ScotchBrite för bästa resultat. Tar bort rost effektivt och snabbt. Inox Fit Spray rengör även rostfritt stål från fett, smuts och fingeravtryck. Använd skyddshandskar. Rengör vid behov efteråt med FT 100.

E-Nox I tar bort rost och rengör samtidigt rostfria ytor

E-nox I är en lättflytande pasta som effektivt rengör och tar bort rost på rostfritt stål. Effektivt även efter betning för borttagning av rinningar. Använd en vit ScotchBrite för bästa resultatE-Nox I rengör även rostfritt stål från fett, smuts och fingeravtryck. Använd skyddshandskar. Rengör vid behov efteråt med FT 100.

Antox 800S – rengörings och uppfräschningsspray

Rengör rostfria ytor från fett, smuts och fingeravtryck. Är långtidsverkande; lämnar en tydlig, skyddande yta. Alltid till hands i en praktisk sprayförpackning. Bara spraya på och torka torrt.

Förpackning: 400 ml sprayflaska, 1 l flaska

FT 100 (Final-Touch) rengör effektivt

FT 100 rengör och snyggar till efter betmaskinen eller bettapen. FT 100 är ett snabbtorkande rengöringsmedel som inte innehåller några lösningsmedel. Tar effektivt bort fingeravtryck på rostfritt stål. Används på lackerade och högglanspolerade ytor utan att lämna något kvar. Rengör effektivt från olja, tusch- och bläckmärken. Tar dessutom bort fingeravtryck och oljefäckar samt rengör från lim- och klisterrester. Bara spraya på och torka rent minuter. Skölj rent med vatten.

Power Cleaner 200 – rengör effektivt rostfritt stål

Ett högverksamt och koncentrerat rengöringsmedel för rostfritt stål och aluminium. I rumstemperatur fungerar Power Cleaner DB även på mässing och koppar. Rengör många olika typer av föroreningar t.ex. kalk- och cementfläckar, urinsten, mossa, alger, rost samt ytbeläggningar på mässing och koppar. Rengör och löser även fläckar av olja, fett, äggvita. Tar också bort vattenränder. Går att använda på betong, byggelement, gravstenar och natursten. Skall inte användas på marmor eller kalksten.

E-Nox Clean – avlägsnar beläggningar och föroreningar

Ett koncentrerat rengöringsmedel med god vidhäftningsförmåga för rengöring av rostfritt stål, aluminium, koppar och kopparlegeringar utan att angripa grundmaterialet. E-Nox Clean avlägsnar effektivt olika föroreningar och beläggningar t.ex. cement, kalk, rost, olja, fett och smuts. Innehåller inga farliga kemikalier eller lösningsmedel. Spraya på E-Nox Clean och låt verka en stund. Gnugga med borste eller svamp. Skölj rent med högtryckspruta eller med vatten och svamp. Inga krav på spillvattnet. Innehållet i E-Nox Care följer EU:s regler för nedbrytbarhet i naturen.

E-Nox Care – skyddar och vårdar bl.a. rostfritt

Ett skyddande och vårdande medel som används till rostfritt stål, aluminium, koppar och kopparlegeringar. E-Nox Care lämnar en tunn, skinande yta på detaljen. Denna hinna är både skyddande och smutsavstötande. Fingeravtryck kommer knappt att synas och det är enkelt att torka av och få tillbaka samma fina och rena yta som tidigare. E-nox Care stoppar fuktvandring och fördröjer åldringsprocesser. Går att använda både inom- och utomhus. Spraya på aktuell yta och torka rent med en tygtrasa.

E-Nox Shine – fräschar upp matta och rostfria blanka ytor

E-Nox Shine är en helt ny effektiv produkt för rengöring och uppfräschning av både matt och polerat rostfritt stål. Går även utmärkt att användas på krom, keramik, glas och plast. Rengör och tar bort smuts, fingeravtryck, olja, kalk och rostiga ytor. Torkar snabbt och lämnar en tydlig och skinande skyddande yta. E-Nox Shine är även smutsavstötande med en antistatisk effekt. E-Nox Shine är en vattenbaserad produkt utan någon typ av lösningsmedel.

Rengöring av vanligt stål

Inox Fit Wipe tar bort ytrost på vanligt stål

Använd Inox Fit Wipe för att ta bort rost på vanligt stål. Tar bort rost effektivt, ekonomiskt och snabbt. Gnugga med den impregnerade torkdukenen. Låt verka några minuter, gnugga ytterligare tills önskat resultat uppnåtts. Använd skyddshandskar. Rengjort och klart. Sparar miljön. Torka av med fuktig trasa. Inox Fit spray ger ett visst rostskydd. Rengör vid behov efteråt med Inox Fit Spray eller Final-Touch 100.

Inox Fit Spray neutraliserar och rengör

Använd för att taneutralisera och ta bort kemikalierester efter rengöring med Inox Fit Wipe. Spraya på och torks rent för bästa resultat. Lämnar inga rester. Inox Fit spray ger även ett visst rostskydd. Det går även att använda Final-Touch 100.

Borttagning av rost på vanligt stål

Terotech Rust Off är ett alkaliskt rengöringsmedel för rengöring stål som blivit utsatt för ytrost. Används för att rengöra maskindelar, bearbetade stålkonstruktioner, järnvägsdelar, vagnar,lastbilar och aluminiumhjul. Borttagning av rost på kolstål bör ske vid ca 20°C. Vid lägre temperatur förlängs aktiveringstiden. Doppa helst detaljerna i TeroTech Rust Off och låt vara i ca 30 min. Alternativt spraya TeroTech Rust Off över hela arbetsstycket väl täckande. Om vätskan torkar under aktivitetstiden skall mer vätska sprayas på detaljen. Reaktionstiden är ca 45 minuter. För att förbättra effekten kan man gnugga med borste eller Scotch Brite. Skölj arbetsstycket med vatten.

Passivera vanligt stål med Terotech 400 Passivation

Efter rostborttagning och rengöring med TeroTech Rust Of skall arbetsstycket passivaras med Terotech 400 Passivation för att förhindra ny rostbildning. Spray ett jämnt skikt. Terotech 400 Passivation ger stålet ett temporärt rostskydd innan arbetsstycket målas eller fettas in. Låt verka i ca 10-15 minuter. Ev skölj rent med vatten.

Rengör efteråt med vatten eller fuktig trasa.

Rostborttagning med E-Nox I samt passivering med Aclean 118PA

Vi rekommenderar att man använder E-Nox I för borttagning av ytrost på rostfritt stål. E-Nox I är ett effektivt rostborttagningsmedel och rengöringspasta.

E-Nox I

Täck ytan som skall behandlas med E-Nox I. Sprid ut E-Nox I med hjälp av sprayare, trasa eller svamp. Börja med en mindre yta. Låt verka några minuter. Gnugga med svamp eller liknande tills rosten är borta. Ev tillför vid behov ytterligare E-Nox I. Rengör efteråt med FT-100. Låt torka.

FT-100

Snabbtorkande rengöringsmedel för behandlade ytor. Final Touch är mycket väl lämpad för rengöring efter rostborttagning och inför målning, limning, textning eller andra ytbeläggningsprocesser. Klar att använda – bara spraya på ytan och torka rent med en trasa.

Aclean 118PA

För att snabbt återuppbygga den rostfria detaljens passiva skikt måste den passiveras. Spray på Aclean 118PA och låt verka i ca 30-60 min. Torka med fuktig trasa. Låt torka. Det passiva skiktet som är skyddsskiktet på rostfritt stål bildas automatiskt av syrehaltig luft och Aclean 118PA skyndar på den processen. Låt det rostfria stålet vara torrt så länge som möjligt efter behandling med E-Nox I.

E-Nox Care

Angränsande rostfria ytor som normalt är torra kan man ge ett extra rostskydd med E-Nox Care. E-Nox Care innehåller silikon som ger ett långtidsskydd men ytan får också ett blankt och snyggare utseende. Spraya E-Nox Care över hela ytan. Jämna ut ytskiktet med en trasa. Låt torka.